Επισιτιστική κρίση – Οι συνέπειες μιας ολέθριας πολιτικής
MANOS ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
Με συνέπεια επί δεκαετία και πλέον το Εθνικό Μέτωπο τόνιζε την ανάγκη ανασυγκρότησης της οικονομίας με άξονα την εσωτερική ζήτηση. Οι καταστροφικές συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου που σύναψε η Ε.Ε και αναγκαστικά συμμετείχε η Ελλάδα μετέτρεψαν τις χώρες σε καταναλωτές και αποσάθρωσαν τον παραγωγικό ιστό. Η ίδια η Ευρώπη δεν σκέφτηκε καν τη λύση να έχει ,τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια πολιτική που να επιτρέπει την αυτονομία της. Έτσι, η παγκοσμιοποίηση που προχώρησε με ταχύτατο ρυθμό διάλυσε τους παραγωγικούς ιστούς.
Σήμερα, το αλεύρι, τα φυτικά έλαια, οι ζωοτροφές στην πορεία με πολλά άλλα προϊόντα αφού πρώτα αντιμετώπισαν τις αυξήσεις των καυσίμων και των μεταφορών, τώρα απογειώνονται με τις ένοπλες συγκρούσεις. Παράλληλα, ένας κόσμος εντάσεων διαμορφώνεται και αφήνει πίσω τα σχέδια του πλανήτη που διασυνδεδεμένος εξυπηρετούσε την κερδοσκοπία και θεωρούσε τις εθνικές οικονομίες ως οπισθοδρόμηση.
Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης, ου ας σημειωθεί δεν σταμάτησε ποτέ, αποδεικνύει περίτρανα την ολέθρια στάση των πολιτικών που επένδυαν μόνο στις κεντρικές κατευθύνσεις και ήθελαν να μεταβάλλουν τη χώρα σε ένα τόπο παροχής υπηρεσιών. Η προσγείωση είναι και πάλι οδυνηρή. Οι ηγεσίες που δεν είχαν ίχνος προνοητικότητας κοιτάζουν και πάλι προς τις Βρυξέλλες , μόνον που λησμονούν ότι την δική τους πολιτική ακολουθήσαμε.
Οι συμμορίες επιχειρηματικές και κομματικές που ετοιμάζονταν για το νέο φαγοπότι του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς ποτέ να τους απασχολήσει τι μπορεί να αλλάξει επιτέλους στο υπόδειγμα της Ελληνικής οικονομίας και να κινηθεί στην αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού, δεν θα αλλάξουν και τώρα ιδέες και προσανατολισμό. Την ολέθρια πολιτική της εξάρτησης, της επαρχίας των Βρυξελλών θα συνεχίσουν να υπηρετούν διότι μόνον σε αυτή πιστεύουν. Παρά τα σημεία των καιρών, παρά την δεινή και συνεχιζόμενη κρίση, παρά τις διαρκείς απογοητεύσεις. Ότι έκαναν στο ηλεκτρικό ρεύμα που έγινε είδος πολυτελείας, στην τηλεφωνία που έχει αυξηθεί τέσσερις φορές στα χρόνια της κρίσης χωρίς να αυξηθεί ούτε κατ’ ελάχιστο το εισόδημα.
Θέτουμε το κρίσιμο αίτημα να τεθεί η πολιτική προ της οικονομίας, να τεθεί το έθνος και η κοινωνία πριν από κάθε δέσμευση στις συμφωνίες των πολυεθνικών συμφερόντων.
Εμμανουήλ Ν. Κώνστας
Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Μετώπου
No Comments