Το Εθνικό Μέτωπο Θεσσαλονίκης σε εκδηλώσεις Μνήμης.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στο στρατιωτικό νεκροταφείο του «Ζέιτενλικ» («Ελαιώνας»), το μνημόσυνο για τους αξιωματικούς και οπλίτες των συμμαχικών δυνάμεων, που έπεσαν στις μάχες του Μακεδονικού Μετώπου, κατά την διάρκεια του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο εν λόγω νεκροταφείο είναι θαμμένοι πάνω από 20.500 στρατιώτες όλων των συμμαχικών χωρών, που το καθιστούν τη μεγαλύτερη νεκρόπολη στην Ελλάδα. Κάθε χώρα (Σερβία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο) έχει το δικό της τομέα στο κοιμητήριο.
Αν και έχει καθιερωθεί το ετήσιο μνημόσυνο να πραγματοποιείται επισήμως στις 11 Νοεμβρίου (ημερομηνία λήξης του Πολέμου), για την πατρίδα μας αλλά και για την Σερβία η καθοριστική ημερομηνία είναι η ανακωχή της Θεσσαλονίκης, η 28 Σεπτεμβρίου του 1918, κατά την οποία διασπάστηκε το Μακεδονικό Μέτωπο, εξέλιξη που οδήγησε στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και τη συνθηκολόγηση, λίγες εβδομάδες αργότερα.
Το Εθνικό Μέτωπο συμμετείχε στον εορτασμό της ημέρας αυτής που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Συμμάχων Πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου, όπου κυρίαρχη και εντυπωσιακή ήταν, για άλλη μια χρονιά, η αντιπροσωπία των Σέρβων.
Το κόμμα μας εκπροσωπήθηκε από μέλη της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, το στεφάνι της οποίας κατέθεσε στο εντυπωσιακό σερβικό μνημείο ο Γραμματέας της, Αλέξανδρος Ιωάννου, που ανέβηκε τα σκαλιά μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μαχητών Μακεδονικού Μετώπου, ταξίαρχο ε.α. κ. Δημήτριο Χατζηλιάδη, που κατέθεσε το στεφάνι του Συνδέσμου.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΪΔΙΝΙΟΥ.
Στο Αϊδίνι, Έλληνες είχαν ιδρύσει δύο προσκοπικές ομάδες. Η μανία των Τούρκων ξέσπασε με μίσος πάνω τους γιατί βοηθούσαν τον Ελληνικό Στρατό. Οι πρόσκοποι δεν ήταν πολλοί, αλλά ο ηρωισμός τους ήταν απαράμιλλος. Οι μεγαλύτεροι των ομάδων πήραν τα όπλα και πολεμούσαν πλάι στους στρατιώτες που είχαν απομείνει στην πόλη· οι μικρότεροι μετέφεραν πολεμοφόδια, φρόντιζαν τραυματίες και μετέδιδαν μηνύματα.
Πολλοί από τους προσκόπους – οι πιο τυχεροί – «έπεσαν» κατά τη διάρκεια της μάχης.
Όσοι πρόσκοποι δεν σκοτώθηκαν στις ένοπλες συγκρούσεις έπεσαν στα χέρια των Τσετών του Μεντερές και έπειτα από μια δραματική νύχτα στο μπουντρούμι του Διοικητηρίου, οδηγήθηκαν ανατολικά της πόλης, στις όχθες του Εύδονα ποταμού, που έγινε και τόπος του μαρτυρίου τους. Οι νεαροί πρόσκοποι του Αϊδινίου σφαγιάστηκαν από τους Τσέτες έπειτα από φρικτά βασανιστήρια.
Στο μνημόσυνο που τελέσθηκε σήμερα στο μνημείο την σφραγισθέντων το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εκπροσώπησε το στέλεχος της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης Δημήτριος Βαλασίδης, παλαιός βαθμοφόρος ναυτοπροσκόπων. Μεγάλη η συγκίνηση κατά το προσκλητήριο νεκρών και την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο από τους προσκόπους.
No Comments