Καρόλου 28, Μεταξουργείο, Αθήνα
211.210.0971
info@ethnikometopo.gr

Ενθυμούμενοι τον Ίωνα Δραγούμη

Εθνικιστικό Κόμμα - Πατριωτικό Κόμμα

Ενθυμούμενοι τον Ίωνα Δραγούμη


MANOS ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023


Η ημερομηνία μας φέρνει στη μνήμη το τραγικό γεγονός του θανάτου, του μεγάλου διανοητή , πολιτικού, διπλωμάτη Ίωνα Δραγούμη, που με τρόπο μαχητικό και απόλυτα ιδιαίτερο όπως ταίριαζε στην λογοτεχνική φύση του, εξέφρασε ένα προσανατολισμό για το νέο Ελληνισμό.. Στέρησε έναν μεγάλο άνδρα που διαμόρφωνε ρεύμα ιδεών και απόψεων ενώ συντελούσε στις μεγάλες αποφάσεις για την πατρίδα.
Η παρουσία του Ίωνα Δραγούμη υπήρξε στη δημόσια ζωή και στα γράμματα πολυσχιδής αντανακλώντας την προσωπικότητά του. Συνέλαβε τις ιδιαιτερότητες της φυλής, την μεγάλη πολιτιστική δύναμη του έθνους μας, την ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία του και την ανάγκη μας για εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια.
Τα άρθρα του, που είναι καλό να μελετήσουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, διακρίνονται από ένα παλμό και πάθος που από μόνος του αρκεί να βγάλει από τον λήθαργο την κοινωνία. Τα βιβλία του που προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό την φύση και τον χαρακτήρα του Ελληνικού Εθνικισμού είναι μια δημιουργική σύνθεση ιστορίας, λαογραφίας, πολιτικής. Διδάσκει κάτι που τείνει να ξεχαστεί από την σημερινή επιρροή της παγκοσμιότητας στην επιστήμη και την καθημερινότητα, την ιδιοπροσωπία του έθνους. Αυτό το ξεχωριστό στοιχείο που ιστορικά και επιτακτικά ξεπερνά την στερεοτυπική ανάλυση και κάνει τα συστήματα που απευθύνονται προ όλους να καθίσταται ανεδαφικά.
Η ζωή και το έργο του Ίωνα Δραγούμη είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Διαθέτει αυτό που συνήθως λείπει στις μέρες μας. Σου δίνει μέσα από τη γραφή του διαρκώς νέα στοιχεία προς εξέταση αλλά και νέα στοιχεία- αποκαλύψεις για το Ελληνικό φαινόμενο. Εφόσον μας ενδιαφέρει το έθνος ως μόνο σύνολο που παράγει πολιτισμό οφείλουμε στον Ι. Δραγούμη όχι την διαπίστωση που έτσι κι αλλιώς είναι ορθότατη αλλά τις ενέργειες του που δείχνουν έναν μοναδικό δρόμο για τον Ελληνισμό και τις ανεκτίμητες δυνατότητες του.
Το ήθος των πολιτικών πράξεων και η αντίσταση του στην επιβολή των ξένων δυνάμεων είναι ζωντανό παράδειγμα που κάθε εθνικιστής οφείλει να λαμβάνει ως υπόδειγμα ενεργειών. Η γενναιότητά του σε συνδυασμό με την σπάνια διανόηση επίσης είναι αξιοπρόσεκτη καθώς περιγράφει στην πράξη το ιδεατό του Έλληνα.
Από τους αγώνες για την Μακεδονία, την αποκάλυψη της Ελληνικής ψυχής, την θαρραλέα στάση απέναντι στους κύκλους υποταγής της πατρίδας, την μελέτη της εθνικής μας συνέχειας, το μεγαλείο της ζωής και του τέλους, ο Ίων Δραγούμης μας φωνάζει να συνεχίσουμε, να γεμίσουμε τον κόσμο με Ελληνικό φως.
Εμμανουήλ Ν. Κώνστας
Γ.Γ Εθνικού Μετώπου

follow και like:
Pin Share

 

No Comments

Add your comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
X (Twitter)
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Instagram
Copy link